Jag hatar räkningar! Vi studenter lever på existensminimum!

Jag antar att jag inte är ensam om att hata dom?
Nu har man gått runt snart en månad som en fattig kyrkråtta och bara längtat tills nästa gång studielånet ploppar in på kontot, men varför ens längta? Det blir samma visa på med. Betala räkningar och längta tills nästa gång man ser pengar på kontot.

Jag brukar försöka vara duktig och sätta upp en budget för mig.
Vi är ändå två som delar på hushållet och räkningarna men ändå räcker aldrig pengarna till.

Om jag skulle köpa alla böcker vi behöver ha till kurserna som börjar så skulle det gå på runt 1200:- och då är inte material som block och sånt inräknat.

Vi som är studenter får ungefär 7500;- i månaden.
Det låter kanske mycket, för ett par år sedan tyckte jag verkligen det för så tjänade jag inte ens hälften av det. Men det är ju inte så att de 7500:- bara ska räcka till räkningar och mat. Utan det ska också täcka alla material kostnader vi behöver till skolan. En bok är inte billig och man blir ruinerad när man behöver ha tre böcker till en kurs! Hela budgeten fallerar.

Hur har den som räknat ut lånet och bidraget tänkt?

Vi, jag och Marcus, har en hyra på 4500 i månaden och det är inte mycket för att vara i Borås eller om man kollar på storleken på lägenheten. En studentlägenhet är precis lika dyr per kvm och jag får inte hyra en sån eftersom jag har Marcus.
Jag betalar alltså 2250 för lägenheten i månanden.
Vi har tokbilligt internet och telefon, räkningen brukar vara på 300 (och det delar vi också på)
Vi har alltså inte ens höga räkningar eller något sådant.

Jag avundas er som verkligen får det att gå ihop varje månad men ska vi verkligen behöva ha det såhär?

Ska man behöva leva på noll och ingenting och kanske inte ens äta om dagarna för att pengarna inte finns? Som student behöver man verkligen äta ordentligt för att orka vara på alerten hela tiden.


Vi blir hela tiden uppmuntrade att ha ett extra arbete vid sidan om studierna, vi har till och med lediga fredagar för att vi ska kunna jobba då. Är inte det sjukt?
Våran skola är ett heltidsarbete, vi ska studera åtta timmar om dagen fem dagar i veckan precis som ett heltidsjobb.
Varför ska vi då behöva jobba utöver det?
Som student behöver man koppla av emellanåt och lägga studierna åt sidan och ägna sig åt sina vänner och det man tycker är kul. Hur ska man hinna det om man ska oroa sig för pengar och jobb dygnet runt?
Jag vet att jag absolut inte är ensam om att ha huvudvärk dygnet runt och må skit emellanåt.

Vi har valt att studera vid högskolan för att bli något här i livet. Det är meningen att vi ska kunna lägga ner ett stort engagemang i studierna och gå in för det helhjärtat.
Jag har inte ens läst färdigt två kurser än men känner redan att mitt engagemang är att klara högskolan med godkänt, jag orkar inte sukta efter vg eftersom det krävs alldeles för mycket tid.
Tid som man nu ägnar åt hur man ska få vardagen att fungera utan pengar.

Nu kanske någon vill påpeka att jag har en sambo som tjänar bra men det hör inte riktigt hit. Det han tjänar är hans pengar och jag skulle aldrig någonsin i mitt liv vilja vara beroende av hans pengar. Han har själv studera i tre år vid universitet och vet precis vad jag går igenom nu. Han har verkligen förtjänat det toppjobbet som han har fått och han är värd varenda krona det ger honom.
Visst jag har honom som säkerthetslina om något verkligen skulle skita sig helt för mig. Men alla har väl alltid någon som kan låna ut pengar i kris, t.ex. en förälder.


Vi är allihopa bara människor.
Hur många av er där ute som har ett heltidsjobb skulle utöver det också vilja jobba sexton timmar till i veckan?

Man kan lätt tro att som student lever man livet och allt är bara lättsamt och enkelt.
Det är inte riktigt så. Det beror kanske på vilka mål man har tänkt att uppnå i livet men jag tror inte att många söker till högskolan/universitetet för att det är roligt och för att man ska slippa jobba.

Det kanske inte är lika fysiskt krävande som att jobba 40 timmar i veckan på ett lager eller i en restaurant, men vi har istället det som krävs av oss psykiskt. Vi ska vara smarta, vi ska komma med motargument och vi ska klara av att skriva tentor och uppsatser som om vi ägde världen.

Jag har jobbat i tre år för att mentalt kunna anpassa mig till skolan igen.
Det var inte lätt att jobba, det kan jag inte påstå men jag växte som människa och jag kände mig beredd på skolan.
Nu när jag är här så inser jag att det är inte så lätt som man tror.
Det krävs mycket av en för att orka sitta åtta timmar om dagarna.
Speciellt med tanke på huvudvärken och pengaångesten.


Ska vi studenter verkligen inte vara värda mer?
Ska vi verkligen behöva ha ett arbete bredvid studierna?

Jag tycker inte det.


/A


Kommentarer
LINA VERONICA säger:

tycker du har helt rätt! vem vill leva på sin partner över huvud taget lixom? jag i alla fall vill ju hjälpa till att betala och känna att jag har lika mycket del i lägenheten som honom... det är faktiskt sjukt att ni inte får max 10 000 i alla fall! vad fan förväntar dem sig? att ni ska gå med studiematerialet som kläder efter något år? knäppt..

2008-10-15 | 13:32:15
Bloggadress: http://linaveronica.blogg.se/
Malin säger:

det där var riktigt bra sagt! har inga större problem med ekonomin just nu men det är möjligt att det kommer.. ah, jag håller mig dig kort sagt! vad är det du pluggar? eller det kanske jag redan vet? hmm..



sv: hehe jaså? där ser man.. city knalleland med eller? :)

2008-10-15 | 13:56:03
Bloggadress: http://selmalin.blogg.se/
Malin säger:

jaa, det är sant! min familj fixade till en jättebra lösning den här julen så jag behöver inte oroa mig och det känns skönt. känns som att jag har nog att oroa mig över!



aha, okej. minns jag inte att någon har sagt men det är möjligt att jag har frågat innan, hihi!



aha, okej. vart bor ni?

2008-10-15 | 14:10:34
Bloggadress: http://selmalin.blogg.se/
Maria - f a s h i o n s t a r s ☆ säger:

ja man får hoppas det, blir nog bättre med tiden

2008-10-15 | 14:50:23
Bloggadress: http://fashionstars.blogg.se/
Anonym säger:

ok men så jobbigt är det väl inte att jobba lite extra? några dagar i månaden blir lite mer pengar ändå...

2008-10-15 | 16:37:11
Anonym säger:

okej, men om du verkligen tänker efter hur mycket man egentligen pluggar så tror jag att det faktiskt finns utrymme till lite jobb... kvällar, helger? tycker också att studielånet och bidraget är för litet men men sånt är livet...

2008-10-15 | 17:40:02
Annaida säger:

svar igen: om sånt är livet tycker jag synd om dig. Om alla är som du och bara tackar och tar emot så kommer vi inte långt i Sverige.

Om du ens läste det jag skrev så borde du förstått mitt resonemang.

Jag vill inte behöva jobba eftersom jag valt att istället studera. Jobba vill jag göra sen när jag är färdigutbildad. Jobbat har jag gjort.



På den tiden jag inte är i skolan eller sitter hemma med skolarbete vill jag inte behöva jobba utan då vill jag umgås med mina vänner och bara koppla av.

Vad har man för liv annars liksom?

2008-10-15 | 17:44:19
Bloggadress: http://annaida.blogg.se/
Nathalie säger:

7500 är mycket!!! Iaf om man jämför me min föräldrapeng, som ligger på MAX 7000, då är barnbidraget inräknat... Å det är då inte billigt me blöjor å allt annat man behöver.... usch å fy för räkningar å lite pengar!!

2008-10-20 | 16:37:17
Bloggadress: http://nathalie1986.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback